Šta je to WordPress?

Šta je to WordPress, naučite osnovne pojme vezane za WordPress kako biste brže savladali WordPress platoformu.

WordPress spada u internet softver pod nazivom CMS, u prevodu na srpski ova skraćenica znači Sistem za Samostalno Upravljanje Sajtom.

Dakle, WordPress je platoforma koja može pokretati Vaš budići sajt, blog, portfolio, portal itd. Uz pomoć WordPress brzo i lako možete unositi nove sadržaje na Vaš sajt, ažurirati unete slike, tekstove i fajlove.

Koliko je težak WordPress?

Upravljanje WordPress-om nije uopšte teško i veoma lako se može naučiti. Pored toga, WordPress admin panel je dostupan i na Srpskom, tako da upravljanje sajtom mogu vršiti i lica koja ne znaju strane jezike, tj. engleski.

Kako se pravi sajt u WordPress-u?

Pre nego što počnemo o tome, imajte na umu da postoje dve različite stvari. Prva stvar je da WordPress kao besplatan open source CMS program možete instalirati na Vašem hosting-u i domenu. Takođe, postoji i opcija hostinga direktno na WordPress.com cloudu, ali ova opcija Vas ograničava u dosta stvari.

Šta mi je potrebno za sajt u WordPress-u?

Da biste napravili sajt u WordPress-u nezavistan od WordPress.com platforme na kome možete koristiti pune benefite WordPress-a kao open-source rešenja, trebaće Vam hosting i domen.

Hosting i domen možete zakupiti kod specijalizovanih kompanija ili agencija kojih ima puno i u Srbiji ali i u svetu.

Opciju izbora hostinga prepuštamo Vama.

Automatska instalacija WordPress-a

Većina hosting kompanija koje nude hosting pakete i domene, imaju sisteme za automatsku instalaciju WordPress-a. Prilikom zakupa hostinga verovatno ste dobili login za cPanel kontrolni panel. Kada se ulogujete skrolujte skroz do kraja dashboard-a i pri samom dnu pronađite sekciju WordPress Manager. Ovde možete instalirati WordPress na svega par klikova.

Nakon toga, dobićete pristup WordPress Admin panel gde možete instalirati temu, uneti stranice i ostale sadržaje i tako dalje.

Šta posle instalacije WordPress-a?

Nakon što instalirate WordPress, imaćete mogućnost da pristupite WordPress admin sekciji na adresi vasdomen.com/wp-admin

U okviru WordPress admin sekcije upravljate sa Vašim WordPress sajtom. Ove možete instalirati teme, pluginove (dodatke), uneti stranice, pisati članke i tako dalje.

Komentar

  1. […] WooCommerce je dosta popularan pre svega jer je besplatan. Zatim, on je zvaničan dodatak za najpopularniju CMS platformu, a to je WordPress. […]

Odgovorite